جوان آنلاین: ورزش ایران روزهای سخت المپیک پاریس را با ۱۲ مدال رنگارنگ هوگوپوشان و کشتیگیران و کسب مقام بیست و یکمی به پایان رساند تا برهوت مدالآوری در سایر رشتهها بیش از پیش نمایان شود.
پرونده سیوسومین دوره بازیهای المپیک با همه کاستیها و ضعفهای میزبانی در پاریس بسته شد و شهردار پاریس پرچم بازیها را به شهردار لسآنجلس (میزبان المپیک ۲۰۲۸) تحویل داد. در مراسم رژه اختتامیه، برخلاف وعده داده شده از سوی کمیته ملی المپیک، فاطمه مجلل ملیپوش قایقرانی تنها پرچمدار ما بود و خبری از حضور آرین سلیمی در این مراسم نبود.
واقعیتهای مهم
با اینکه دو رقمی شدن تعداد مدالهایمان در المپیک بارقههای امید را در ورزش زنده کرد، ولی بههیچ وجه نباید ساده و راحت از کنار ناکامی دیگر رشتهها و نفرات اعزامیشان عبور کنیم. ۱۲ مدال کسب شده (سه طلا، شش نقره و سه برنز) تنها حاصل تلاش ملیپوشان دو رشته بود. کاروان خادمالرضا د رحالی رتبه ۲۱ را از آن خود کرد که عملکرد کلی نسبت به دو دوره گذشته بهتر شده بود، اما اگر قدری دقیقتر و کارشناسیتر به قضیه نگاه کنیم در بسیاری از موارد افت عملکرد ورزشکارانمان محسوس بود. با توجه به اینکه در المپیک ۲۰۱۶ ریو هشت مدال (رتبه ۲۵) و در المپیک توکیو هفت مدال (رتبه ۲۷) به دست آوردیم، مسئولان بیشتر روی افزایش مدالها، دورقمی شدن آنها و همچنان ارتقای چند پلهای در ردهبندی نهایی مانور میدهند. در صورتی که در المپیک لندن ۲۰۱۲ کاروان ورزش کشورمان با کسب ۱۳ مدال جایگاه دوازدهم المپیک را به دست آورده بود.
از طرفی موفقیت تنها دو رشته از ۱۴ رشته اعزامی خطری بزرگ برای ورزش کشور محسوب میشود. کسب ۴۰ سهمیه بازیهای المپیک و کاهش جدی تعداد ورزشکاران، زنگ خطر را از مدتها قبل برای ما به صدا درآورده بود. ایران در بازیهای لندن، ریو و توکیو به ترتیب ۵۳، ۶۳ و ۶۵ نماینده داشت. علاوه بر این در المپیک ۲۰۱۶ سه رشته کشتی، تکواندو و وزنهبرداری صاحب مدال شدند و در المپیک ۲۰۲۰ هم ملیپوشان کشتی، تیراندازی، وزنهبرداری و کاراته ایران را به مدال المپیک رساندند. در عینحال که در پاریس شاهد عملکرد ضعیف تیراندازی و وزنهبرداری بودیم، نمایندگان سنگنوردی و ژیمناستیک تا یک قدمی مدال پیش رفتند و به رغم درخشش در این رقابتها، دستشان به مدال نرسید.
مدالآوری ۱۰۰ درصدی
ناهید کیانی ۲۶ ساله با نقرهای که روی شیاپچانگ پاریس در فینال تصاحب کرد، تاریخساز شد و لقب پرافتخارترین ورزشکار زن ایران را به دست آورد. اما دیگر ملیپوشان تکواندوی کشورمان، یعنی مبینا نعمتزاده، مهران برخورداری و آرین سلیمی با اینکه برای نخستینبار میدان بزرگ المپیک را تجربه میکردند، نه تنها دست خالی برنگشتند، بلکه یک برنز، یک نقره و یک طلای خوشرنگ را برای ایران به ارمغان آوردند.
حسرت طلا و بهانه عجیب
کشتیگیران ما مجموعاً هشت مدال از بازیهای پاریس به چنگ آوردند. بار اصلی مدالآوری کاروان روی دوش دوبندهپوشان بود و با وجود درخشش شاگردان حسن رنگرز، آزادکاران ایران باز هم در حسرت کسب مدال طلا ماندند! فرنگیکاران ایران دو طلا، یک نقره و یک برنز به دست آوردند، ولی حاصل تلاش آزادکاران سه نقره و یک برنز بود. شاگردان محسن کاوه در حالی حسرت کشتی آزاد کشورمان برای کسب مدال طلا را به ۱۲ سال رساندند که آخرینبار حسن یزدانی در المپیک ۲۰۱۶ مدال زرین را به گردن آویخته است. تیم آزاد سه فینالیست داشت، اما عموزاد، یزدانی و زارع زورشان به حریفانشان نرسید. عجیب اینجاست که کاوه، سرمربی تیم کشتی آزاد داوران را مقصر نرسیدن شاگردانش به طلای المپیک میداند.
ناکامی پولادمردان
علی داودی و مصطفی جوادی، دو نماینده وزنهبرداری ایران در المپیک بودند. داودی چهارم شد و جوادی پنجم. این ناکامی در رسیدن به سکوی المپیک در شرایطی رخ داد که هر دو نفر شانس کسب مدال برنز را داشتند، منتها در مهار وزنههای سرنوشتسازشان ناکام بودند. نصیرشلال، سرمربی تیمملی حرف از رفتن زده و انوشیروانی رئیس فدراسیون نیز به شرایط بحرانی گذشته و این رشته اشاره کرده است. منتها هیچکدام از آنها نگفتند ناکامی دو ملیپوش اعزامی در پاریس باعث شد وزنهبرداری ایران بعد از ۱۶ سال رنگ مدال بازیهای المپیک را نبیند. درحالیکه تا پیش از این وزنهبرداری هم جزو رشتههای مدالآور ما محسوب میشد.
۶ مدالی که نقره شد
سرپرست کاروان ایران معتقد است در بررسی عملکرد ورزشکاران اعزامی نباید تنها روی تعداد مدالها تمرکز کرد. مناف هاشمی، دبیرکل کمیته ملی المپیک در ارزیابی نتایج ایران در بازیهای المپیک پاریس گفت: «کار کاروان را تنها درباره عملکرد دو هفتهای ورزشکاران در المپیک نمیتوان قضاوت کرد، بلکه باید کار چهار، پنج سال گذشته فدراسیونهای مختلف، وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک را سنجید. این ۱۲ مدال خیلی شیرین و زیبا بود. البته باید بررسی شود شش مدال چرا نقره شد.»
پیام تقدیر رهبر انقلاب از کاروان خادمالرضا
با پایان کار کاروان وزرشی ایران در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی از ورزشکاران، رؤسای فدراسیونها و مربیان کشورمان تشکر کردند. متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمه تعالی
از ورزشکاران عزیز و خوشروحیه و با اراده و از رؤسای فدراسیونها و مربیان و از کمیته ملی المپیک که در مسابقات اخیر مایه شادی و سربلندی کشور را در صحنه ورزش فراهم آوردند، صمیمانه سپاسگزارم.
موفق باشید انشاءالله | سیدعلی خامنهای | ۲۲/۵/۱۴۰۳
source