فریدون حسن
جوان آنلاین: سال‌هاست شاکله اصلی تیم ملی فوتبال را لژیونر‌ها تشکیل می‌دهند. اغراق نیست اگر عنوان کنیم تیم ملی ایران امروز تیم بازیکنانی است که اکثر آن‌ها در لیگ‌های خارجی بازی می‌کنند و حتی در ترکیب ثابت تیم کمتر از بازیکنان لیگ ایران استفاده می‌شود، بنابراین میزان آمادگی این لژیونر‌ها ارتباط مستقیمی با موفقیت یا عدم‌موفقیت تیم ملی دارد. در یک کلمه باید گفت حضور پرتعداد آن‌ها در تیم ملی یک شمشیر دو لبه است که سود و زیان آن چندان مشخص نیست. اینکه آن‌ها در چه سطح آمادگی باشند و اینکه در باشگاه‌های‌شان تا چه میزان مؤثر و مفید باشند، موضوعی است که همیشه مورد توجه کادر فنی تیم ملی فوتبال بوده است. امیر قلعه‌نویی، سرمربی تیم ملی باید شاگردانش را آماده حضور در مرحله سوم رقابت‌های انتخابی جام جهانی کند و برای این کار حدود یک ماه زمان دارد. با توجه به اینکه ایران همچنان چشم امید به بازیکنان لژیونر خود دارد، بنابراین آمادگی آن‌ها از هر زمان دیگر برای سرمربی تیم ملی مهم است. لژیونر‌های فوتبال ایران مانند تمام بازیکنان شاغل در اروپا و لیگ‌های خارجی فصل نقل‌وانتقالات پرسروصدایی را پشت سر گذاشتند؛ برخی تیم عوض کردند، برخی از فوتبال اروپا جدا شدند، برخی بلاتکلیف هستند و برخی هم در تیم‌های سابق خود ماندگار شدند، اما مهم میزان آمادگی آن‌ها برای کمک به تیم ملی است و البته جای نگرانی است که برخی از آن‌ها با وجود بالا رفتن سن و افت فاحش در فوتبال اروپا هنوز هم نیمکت‌نشینی در آنجا را به بازی در باشگاه‌های ایران ترجیح می‌دهند. 

ستاره ایرانی افعی‌ها
 شیوا نوروزی 
ستاره بوشهری از وقتی در اوج گمنامی از تیم ایرانجوان بوشهر به پرسپولیس آمد و پیراهن سرخپوشان را به تن کرد، با خودش عهد کرد تا رسیدن به بالاترین سطح از فوتبال حرفه‌ای دست از تلاش نکشد. مهدی طارمی آنقدر تلاش کرد و گل زد تا بالاخره اینترمیلان برای به خدمت گرفتنش همانند دیگر ستاره‌های مطرح دنیا وارد عمل شد و پس از مذاکرات طولانی، موفق شد مهاجم ایرانی را به خدمت بگیرد. ملی‌پوش کشورمان بعد از بازی برای تیم‌های شاهین و ایرانجوان به پرسپولیس پیوست. این تیم سکوی پرتاب او برای موفقیت روزافزون بود؛ طارمی با ۵۵ گل زده برای پرسپولیس، دو قهرمانی لیگ، یک قهرمانی سوپرجام و دو عنوان آقای گلی لیگ‌برتر ایران، به الغرافه قطر پیوست تا اولین تیم خارجی این بازیکن باشد. زدن ۲۲ گل برای الغرافه و روز‌های آرامی که طارمی در این تیم داشت، باعث شد خبر انتقالش به تیم ناشناخته ریوآوه پرتغال برای خیلی‌ها عجیب باشد. در واقع طارمی با قبول پیشنهاد این تیم راهش را به فوتبال اروپا باز کرد و تصمیم گرفت با این تیم نه چندان مطرح شایستگی‌هایش را در لیگ پرتغال ثابت کند. ۲۱ گل زده با پیراهن ریوآوه، برای سران پورتو کافی بود تا بی‌درنگ سراغ مهاجم ایرانی بیایند و شرایط همکاری با او را فراهم کنند. طارمی چهار سال ستاره اول پورتو بود و محبوبیتش نزد هواداران زبانزد. ۹۱ گل زده در ۱۸۲ بازی برای راه‌راه‌پوشان پرتغالی، ۵۶ پاس گل و عنوان آقای گلی پرتغال از جمله افتخارات مهدی طارمی در پورتو است. این ملی‌پوش سومین گلزن تاریخ باشگاه پورتو لقب گرفته است و یک قهرمانی در لیگ‌برتر پرتغال، سه قهرمانی در جام‌حذفی، یک قهرمانی در جام اتحادیه و دو قهرمانی در سوپرجام پرتغال را به همراه این تیم تجربه کرد. مهدی طارمی در اولین بازی‌اش در لیگ‌قهرمانان (۲۰۲۱- ۲۰۲۲) با زدن گل به چلسی، زیباترین گل این فصل لیگ‌قهرمانان را به نام خود ثبت کرد. پیوستن به اینتر اوج درخشش مهاجم کشورمان است. پس از اتمام قرارداد با پورتو، بازیکن ۳۱ ساله تا سال ۲۰۲۷ با نروآتزوری قرارداد همکاری بسته و در بازی‌های پیش‌فصل نیز عملکرد درخشانی داشته است. اینزاگی، سرمربی افعی‌ها طارمی را بهترین خرید تیمش عنوان کرد: «او بازیکنی بسیار خوب و با سبک بازی ما سازگار است. بازی‌های طارمی در لیگ قهرمانان ما را تحت تأثیر قرار داد و مدت زیادی بود که به دنبال جذبش بودیم.» گفته می‌شود طارمی برای محکم‌کردن جایگاهش در اینتر و قرار گرفتن در خط حمله این تیم باید با لائوتارو مارتینز و مارکوس تورام رقابت کند. 

پسرفت زودهنگام آزمون
 دنیا حیدری 
از سردار به عنوان گزینه نخست سه‌ویا صحبت می‌شد، اما هرگز انتقال مهاجم ملی‌پوش ایران به تیم اسپانیایی قطعی نبود؛ درست برخلاف پایان کارش در لورکوزن! آزمون جایی در تفکرات ژابی آلنسو نداشت و همین مسئله زمینه جدایی مهاجم ایرانی را از جمع شیر‌ها مهیا کرد. با وجود این، اما کمتر کسی تصور می‌کرد مسیر مهاجم تیم‌ملی ایران بعد از آلمان، امارات باشد، آن هم در شرایطی که تصور می‌شد قرار است راهی اسپانیا شود و همچنان فوتبالش را در اروپا ادامه دهد، اما در عین ناباوری سر از آسیا و امارات درآورد! 
آزمون پس از یک فصل‌ونیم ناموفق در بایرلورکوزن، به صورت قرضی به رم پیوست، اما حضورش در فوتبال ایتالیا هم دوام چندانی نداشت و در تابستان به بایرلورکوزن بازگشت؛ جایی که کسی انتظارش را نمی‌کشید و آلنسو خیلی زود با کنار گذاشتن او از تمرینات، این مسئله را علنی کرد تا سرانجام، آزمون سر از الشباب الاهلی درآورد، آن هم درست در زمانی که به گفته ولید الشامسی، مدیر برنامه اماراتی، تیم‌های باشگاهی این کشور دیگر بودجه جذب ستاره‌های گران‌قیمت فوتبال دنیا را ندارند: «به استثنای الشباب‌الاهلی که بازیکن تیم‌ملی ایران را جذب کرده، تمامی قرارداد‌های منعقدشده از سوی باشگاه‌های ادنوک لیگ برای فصل پیش رو با بازیکنان گمنام است و هیچ نام بزرگی در میان آن‌ها دیده نمی‌شود چراکه برخلاف سال‌های گذشته که تیم‌ها با نام‌های بزرگ قرارداد می‌بستند و حتی ارزش قرارداد هر بازیکن گاهی به ۲۰ میلیون یورو می‌رسید، اکنون بودجه باشگاه‌ها دیگر توانایی جذب بازیکنان ستاره با مبالغ بالا را ندارد.»
هرچند مسئله آزمون، مسئله پول نیست؛ مسئله پسرفت بازیکنی است که از فوتبال آلمان به امارات آمده است! مسئله بازیکنی که در ۱۵ سالگی پیراهن تیم جوانان سپاهان را بر‌تن کرد و به واسطه درخشش زودهنگام، از همان جوانان سپاهان راهی لیگ روسیه و سپس بوندس‌لیگای آلمان و سری A ایتالیا شد، اما بعد از سال‌ها حضور در فوتبال اروپا و تجربه بازی‌کردن در چند لیگ مطرح فوتبال دنیا و در شرایطی که همچنان با تیم آلمانی لورکوزن قرارداد دارد، تصمیم گرفته است فصل پیش رو با پیراهن الشباب الاهلی امارات به میدان برود؛ تیمی که احتمالاً طی روز‌های آینده (۱۶ مرداد) در پلی‌آف لیگ نخبگان با سپاهان بازی داشته باشد؛ تیمی که آزمون در ۱۵ سالگی به عضویت تیم جوانان آن درآمد و از جمع زردپوشان در اصفهان بود که راهی لیگ روسیه شد و خیلی زود به جمع لژیونر‌های فوتبال ایران پیوست. 

قلی‌زاده و دردسر‌های نیمکت‌نشینی در لهستان
 حامد قهرمانی
بعد از پنج سال حضور در شارلوا، بلژیک را ترک کرد تا شاید در لهستان بتواند بیشتر و بهتر خود را نشان دهد. اما «لخ‌پوزنان» لهستان بیشتر از آنکه فوتبال علی قلی‌زاده را نشان دهد، او را از دید‌ها پنهان کرد تا هافبک تیم ملی حالا بیشتر از هر زمان دیگر از مستطیل سبز فاصله بگیرد. شاید به همین خاطر بود که طی یک ماه گذشته زمزمه‌های بازگشت او به لیگ برتر هم شنیده شد، اما رقم بالای او (۵/۱ میلیون یورو) کاری کرد تا باشگاه‌هایی که خواهانش بودند، خیلی زود قید مذاکره با او را بزنند و قلی‌زاده همچنان در تیم لهستانی باقی بماند. هافبک خلاق تیم ملی خودش بهتر از هر کس دیگری می‌داند که اگر می‌خواهد همچنان مورد توجه سرمربی تیم ملی باشد، باید تلاش بیشتری از خود نشان دهد. بدون تردید لیگ لهستان آن لیگی نیست که بتواند قلی‌زاده را به شرایط آرمانی نزدیک کند، به خصوص که متوجه این مسئله هم باشیم که قلی‌زاده حتی در «لخ پوزنان» هم بازیکن ثابت نیست و در دقایق محدود و معدودی پا به میدان می‌گذارد. کسی چه می‌داند شاید برای او بهتر بود که به هر قیمت ممکن خود را به لیگ ایران برساند تا حداقل بتواند بیشتر جلوی چشم باشد. 

قدوس و جدایی از برنتفورد
 شیوا نوروزی
هافبک مورد علاقه سرمربی تیم‌ملی هنوز برای فصل آینده تیم ندارد. سامان قدوس یکی از لژیونر‌هایی است که در سال‌های گذشته یکی از بازیکنان اصلی تیم‌ملی بوده و همچنین به عنوان نماینده فوتبال ایران در لیگ‌جزیره حضور داشت. قدوس از اواسط فصل
 -۲۰۲۲، ۲۰۲۱ به تیم برنتفورد پیوست تا حضور در لیگ برتر انگلیس را نیز تجربه کند. در این مدت او در ۱۰۸ بازی پیراهن برنتفورد را به تن کرد و مجموعاً شش گل برای زنبور‌ها به ثمر رساند و هشت پاس گل داد. بازیکن ایرانی- سوئدی قرار بود فصل پیش از برنتفورد جدا شود، اما با توجه به مصدومان پرتعداد تیم، مسئولان باشگاه تصمیم به حفظ سامان قدوس گرفتند، با این حال در پایان این فصل همکاری او با این باشگاه انگلیسی تمام شد. قدوس اکتبر سال گذشته با زدن یک گل زیبا به برنلی، برنده جایزه برترین گل ماه انگلیس شد. از وقتی جدایی سامان قدوس از برنتفورد قطعی شده است، شایعاتی در خصوص حضورش در فوتبال ایران به گوش می‌رسد و اینکه استقلال به این بازیکن پیشنهاد داده، اما قدوس صراحتاً این مسئله را تکذیب کرده است. همچنین گفته می‌شود ساوتهمپتون مقصد بعدی هافبک ملی‌پوش ایران خواهد بود و این خبر نیز هنوز تأیید نشده است.

بلاتکلیف مثل جهانبخش
 حامد قهرمانی
کاپیتان تیم ملی هر چند همچنان در فاینورد مانده است، اما بلاتکلیف‌ترین لژیونر فوتبال ایران محسوب می‌شود. علیرضا جهانبخش یک فصل کاملاً ناموفق را در فاینورد پشت سرگذاشت. هم کم بازی کرد و هم اینکه یکی از اصلی‌ترین عوامل حذف فاینورد از لیگ اروپا بود تا حالا بیشتر از همیشه به در خروجی باشگاه نزدیک باشد. این افت فاحش باعث شده است در بازار نقل‌وانتقالات هم کسی حاضر نشود بیشتر از ۳ میلیون یورو بابت جذب او پول بدهد. جهانبخش هم مانند قلی‌زاده در طول یک سال گذشته با پیشنهاد‌های تیم‌های داخلی روبه‌رو بود. او زمستان قبل پیشنهاد استقلال را رد کرد و طی ماه‌های گذشته همین واکنش را نسبت به پیشنهاد پرسپولیس داشت. کاپیتان تیم ملی در ۳۰ سالگی با چالشی جدی روبه‌رو شده است؛ چالشی که شدیداً آینده فوتبال او را تهدید می‌کند. با اینکه گفته می‌شد شاید بوندس‌لیگا مقصد بعدی او باشد، هنوز جزئیات بیشتری اعلام نشده است. منطقی‌تر آن است که این مدت را هم صبر کنیم و ببینیم آخر تابستان چه اتفاقی برای وینگر ایرانی خواهد افتاد، اما مجموعاً فضایی که این روز‌ها پیرامون او وجود دارد، چندان جالب نیست. شاید برای جهانبخش هم بهتر بود که به پیشنهاد‌های داخلی خود بیشتر و بهتر فکر می‌کرد تا حداقل بیشتر جلوی چشم باشد و بیشتر بازی کند. 

حاج‌صفی  قابل اعتماد یونانی‌ها
 اشرف رامین
عملکرد قابل قبولش در تیم یونانی باعث شده است او نیز همانند بسیاری از لژیونر‌های دیگر خیال بازگشت به فوتبال ایران را نداشته باشد. احسان حاج‌صفی از وقتی به اروپا ترانسفر شده شرایط خوبی را پشت‌سر گذاشته و رضایت باشگاه آاِک آتن را جلب کرده است. کاپیتان تیم‌ملی قبل از رفتن به اروپا برای سپاهان بازی می‌کرد تا اینکه به یونان رفت تا در سوپر لیگ این کشور توپ بزند. حاج‌صفی از فصل ۲۰۲۱- ۲۰۲۲ به عضویت تیم آاِک درآمد و از آن زمان پیراهن این تیم را برتن دارد. در این مدت این مدافع چپ ۹۴ بازی برای تیم یونانی انجام داده و کاری کرده است که ماتیاس آلمیدای آرژانتینی حسابی از او راضی باشد. سرمربی آاِک با بودن مدافع ایرانی خیالش راحت است. حاج‌صفی به همراه این تیم فصل گذشته تا مرز قهرمانی سوپرلیگ یونان پیش رفت و در نهایت با دو امتیاز کمتر نسبت به پائوک، نایب‌قهرمان شد. او رکورددار بیشترین تعداد بازی به عنوان یک بازیکن ایرانی در یونان لقب گرفته و در فصل پیش‌رو نیز امیدوار است به همراه آاِک در لیگ کنفرانس اروپا خوش بدرخشد. 

الشباب به پای عزت‌اللهی ماند
 شمیم رضوان 
سعید عزت‌اللهی از جمله لژیونر‌هایی است که در پایان هر فصل با پیشنهادات زیادی از سوی تیم‌های لیگ برتر ایران مواجه می‌شود، اما از سال ۲۰۱۴ که ملوان را به مقصد اتلتیکو مادرید ترک کرد، با وجود پیشنهادات فراوان هنوز تصمیمی برای بازگشت به لیگ برتر فوتبال ایران نگرفته است. عزت‌اللهی که تجربه بازی در کشور‌های روسیه، انگلیس، اسپانیا، دانمارک، بلژیک و قطر را دارد، سال ۲۰۲۰ به وایله بلدکلوب پیوست و پاییز سال گذشته بود که قراردادش با این تیم را تا تابستان ۲۰۲۴ تمدید کرد، این در حالی است که او سال ۲۰۲۲ به طور قرضی راهی الغرافه قطر شده بود، اما به رغم تمدید قرارداد با تیم بلژیکی، فصل گذشته به الشباب الاهلی پیوست و اگرچه به تازگی دچار مصدومیتی جدی شده و حداقل هشت هفته از همراهی تیمش محروم است، اما درخشش او در نیم‌فصل گذشته باعث شده است الشباب الاهلی هیچ تصمیمی برای فروش این بازیکن نداشته باشد. این هافبک ایرانی فصل گذشته در ۱۳ بازی (۶۴۵ دقیقه) برای الشباب دو گل به ثمر رساند و یک پاس گل هم داد. عزت‌اللهی همچنین در بخش دفاعی نیز بسیار مؤثر بود و بر اساس آمار، در ۸۳ درصد از نبرد‌های هوایی خود پیروز شده بود و همین مسئله او را به بازیکنی تبدیل کرد که با وجود مصدومیت الشباب به حفظش اصرار دارد.

عجین‌شده با فوتبال یونان
 شمیم رضوان
حدود ۱۰ سال است کریم انصاریفرد فوتبال ایران را به مقصد توپ‌زدن در کشور‌های اروپایی ترک کرده است. اوساسونا اولین مقصد مهاجم سابق تراکتور بود. حضور انصاریفرد در فوتبال اسپانیا بیش از یک سال زمان نبرد و او اگرچه یک سال برای ناتینگهام فارست، یک سال برای تیمی در قبرس و یک سال برای السیلیه قطر توپ زد، اما اهم عمر خود را به عنوان لژیونر فوتبال ایران در یونان سپری کرد. انصاریفرد که کمتر از دو ماه قبل با آریس تا یک قدمی بالابردن جام قهرمانی رقابت‌های حذفی یونان نیز پیش رفت، فصل پیش رو را هم برای آریس سالونیک در سوپرلیگ یونان سپری خواهد کرد. انصاریفرد جزو معدود فوتبالیست‌هایی است که تمام رده‌های تیم ملی را تجربه کرده و با وجود داشتن ۳۴ سال سن هنوز در فوتبال اروپا توپ می‌زند و یکی از مهره‌هایی است که سرمربی تیم‌ملی فوتبال ایران روی او حساب ویژه باز می‌کند، هر چند قلعه‌نویی بار‌ها گفته به جوان‌گرایی با شیب ملایم در تیم‌ملی باور دارد، اما پرواضح است که نه او و نه هیچ مربی دیگری در تیم‌ملی حاضر نیست به این سادگی‌ها از خیر تجربیاتی که امثال کریم انصاریفرد در فوتبال اروپا کسب کرده‌اند، بگذرد، هرچند توانمندی‌های فنی نیز در این خصوص بی‌تأثیر نیست. 

باشوی ایران، بهترین امارات
 دنیا حیدری 
تابستان سه سال قبل قائدی پس از درخشش در استقلال به طور قرضی راهی الشباب الاهلی شد تا پس از مدت‌ها، بار دیگر پای بازیکنان ایرانی به امارات باز شود؛ انتقالی که به لحاظ مالی برای آبی‌پوشان آورده زیادی داشت، اما روز‌های خوش قائدی در الشباب دوام زیادی نداشت و وینگر تیم‌ملی خیلی زود از روز‌های اوج خود فاصله گرفت تا بار دیگر به استقلال برگردد و بعد از یک فصل خوب، این بار با قراردادی قرضی راهی اتحاد کلباء شود. اوضاع در اتحاد کلباء برای قائدی به خوبی پیش رفت، به طوری که وینگر استقلال در این تیم درجه ۲ اماراتی به سوپراستار تبدیل شد و با توجه به کم‌ستاره‌بودن زردپوشان، قائدی خیلی زود به ستاره ببر‌ها تبدیل و همین مسئله باعث رسیدن پیشنهادات خوبی به این بازیکن شد و اتفاقاً یکی از این تیم‌ها الشباب الاهلی است. بی‌شک با جدایی مجیدی، قائدی هم به فکر تیم دیگری خواهد بود، اما هنوز انتخاب مشخصی در این رابطه نداشته است. شاید هم انتخابش را گذاشته بعد از مشخص‌شدن عنوان بهترین بازیکن خارجی فصل امارات؛ بازیکنی که این روز‌ها در اوج آمادگی است و این بهترین خبر برای قلعه‌نویی و تیم‌ملی است.

source

توسط tehruntime.ir